ESDM forældreundervisning

Forældrene kan lære ESDM teknikker i et 12 uger langt individuelt forløb. Under dette intensive undervisningsforløb bliver der holdt ugentlige møder med familien – hjemme hos barnet eller over Skype, hvis familien bor længere væk fra København.

Under møderne, leger mor og/eller far med barnet og får anvisninger til hvordan de skal bruge de særlige ESDM teknikker. Nogle forældre vælger at forberede sig til hvert møde ved at læse om ugens emne i ESDM forældrebogen. Andre foretrækker at få hovedbegreberne gennemgået under mødet. Undervisningstilgangen tilpasses familiens præferencer. Mødets fokus er på at forældrene bliver opmærksomme på, hvad de allerede gør rigtigt i deres samspil med barnet og hvordan de kan udvikle den gode leg yderligere. Jeg fremviser teknikker og kommer med anbefalinger til lege, som er særligt egnede til jeres barn. Der sættes fokus på hvordan disse teknikker kan bruges under daglige aktiviteter med barnet, såsom badning, måltider, påklædning. Forældrene afprøver og øver nye tilgange i løbet af ugen frem til næste møde.

Forældre som nøglepersoner

En stigende mængde forskning undersøger forældrenes brug af værktøjerne til at hjælpe barnet med autisme eller mistanke om det. Det giver god mening, fordi forældrene tilbringer mest tid sammen med barnet. De er bedst til at aflæse deres barn. Når der er tale om meget unge børn, helt nede i 9 måneders alderen, er relationen mellem barnet og forældrene uerstattelig i forhold til barnets udvikling. Den kæmpe motivation forældrene kommer ind i forløbet med er en enorm styrke.

Mange har en forventning om at det er højtkvalificerede fagpersoner der skal tage sig af indsatsen, når et barn har fået en autismediagnose eller udviser tidlige tegn på autisme. Det er oftest vanskeligt at få adgang til disse kompetencer. Forældrene kan hurtigt mestre ESDM teknikker. De kan lære at understøtte barnets sociale samspil og stimulere barnets sprogudvikling. Studier viser at effekten på barnets kommunikation kan måles allerede efter de første 8 uger.

Du kan søge om at få udgifterne betalt af kommunen. Du kan også vælge et Early Start Denver Model forløb som hjemmetræning og gennemgå 12 ugers træning mens ansøgningen om hjemmetræning behandles.

Vil du høre mere om forløbet, er du velkomment til at ringe eller skrive. Er du ivrig efter at komme i gang, kan du bestille ESDM forældrebogen HER (fås kun på engelsk).

Share